Elle Decoration

 

Lofty Ideas

 

Nadi Jahangiri, John Oliver and Ken Hutt of M3 Architects maximised space by opening up the roof and the views. 'Our idea was to introduce as much natural light into the roof space as possible, creating additional volume at the same time opening up the views to the South. To do this we installed a full-length, horizontal 'glass beam' in the pitched roof on the south side and introduced two triangular glass sections or 'fingers' to the north end. A silver, external motorised blind can be operated to reduce direct sunlight and temperature if necessary. We kept the number of different materials to a minimum. A plywood "shell" with curved corners was inserted to soften the volume and make it feel less like an attic space. The floor is made of a poured resin that is seamless, hard-wearing, warm and easy to clean; this material is also used on the metal staircase that leads up to the loft. Underfloor electric heating removes the need for radiators, leaving an empty floor space. Large storage areas are provided within the eaves and in floor-to-ceiling cupboards built in front of the party wall. This bank of cupboards also hides the chimney breast and incorporates a built-in sink.'

A Chartered Member of the Royal Institute of British Architects