London Evening Standard

 

Clear view to a dramatic new look

 

THE architects call this project eight panes of glass because that is what it took to turn a miserable side passage and dustbin store into precious extra space and transform the back of this Highbury Fields home.

 

With the glass as the starting point of the design, the existing back extension was emptied, fitted with a new kitchen and reborn as a great entertaining space with glass doors onto the courtyard. The rectangular shape of the roofing glass is echoed in the elegant, steel-framed floor-to-ceiling glass panels, which make up the new courtyard garden wall and door. "By covering over the passage we gained only an extra 120sq ft of space, but the effect on the whole was dramatic," says architect Nadi Jahangiri of SCALA architects.

 

From the outside, the low impact of the work sits well as part of the Highbury Fields Conservation Area. The remodelling was part of a whole house renovation and the cost for the ground-floor part of the work is thought to be about £80,000.  Call SCALA architects on 020 7503 3190.

 

A Chartered Member of the Royal Institute of British Architects